Verslag van de snertwedstrijd 2016.

 
Op 15 oktober, de traditionele opening van het jachtseizoen, hielden we de even traditionele snertwedstrijd. Hoewel aanvankelijk toch de wind spelbreker leek te worden, veranderde de voorspelling voortdurend en kon uiteindelijk de wedstrijd doorgaan.
11 bootjes hadden zich aangemeld, maar helaas werd door twee toch nog afbericht gegeven zodat we uiteindelijk om 9 uur met 9 bootjes de strijd met elkaar aangingen. Het weer was de eerste paar uur een beetje onbestendig, er viel regen en er stond een stevige bries die, nadat het weer opklaarde afnam en draaide van zuidoost naar zuidwest. Vanaf een uur of 11 was het dus een stuk prettiger toeven.
Nadat vismaat Leo en ik veertien dagen eerder de MDSI wedstrijd in ons voordeel wisten te beslissen waren we nu het koppel waar naar gekeken werd waar of ze het anker uit zouden gooien.
In de week voorafgaande aan deze wedstrijd waren al verscheidene koppels wezen voor vissen en zij wisten dus heel goed waar ze moesten zijn.
Beter dan Leo en ik, dat blijkt wel uit de uitslag.
Toch toch een mooie visdag gehad.
Het was fijn te constateren dat Rens de Jong met vismaat Jan Oltmans deze keer besloten de boot leeg te laten lopen voordat deze te water werd gelaten. Dat scheelde weer wat tijd. Ton Hasenack en vismaat Dirk Drent lieten de boot ook even leeglopen maar dat leek wel een bad dat leegliep. Tja, zei Ton; mijn boot is lek maar niet zo erg dat ik niet kan varen.
Wetende dat hij al een nieuwe boot thuis heeft staan vroeg ik aan hem waarom hij niet met die boot was: “daar ga ik niet mee te water in het zoute want dan gaat mijn trailer eraan en ik wil ermee doen tot ik tachtig ben”. Heldere taal! Dat dit klopt weten we allemaal, Ton presteerde het al eens om ’s morgens zijn trailer de vernieling in te rijden en bij terugkomst uit zee ’s avonds stond zijn nieuwe trailer al op ’t Kuitje. Blijkbaar heeft deze gebeurtenis hem tot nadenken gedwongen.
Enfin, er werd leuk vis gevangen waarbij het meest gevangen beestje de schar was, gevolgd door (ondermaatse) wijting en een paar botten. Andere exoten heb ik niet ter weging aangeboden zien worden.
Het was ook leuk te constateren dat Peter Frölich en vismaat de moeite namen om mee doen aan dit evenement, voor hen volgens mij de eerste keer, maar er werd vis aan de kant gebracht.
Het viel henzelf misschien wat tegen, maar als je dit voor de eerste keer doet en je weet niet precies waar je moet zijn, vind ik het allemaal niet zo gek. Volgende keer zal het beslist beter gaan en….er zijn er genoeg waar je wat aan kunt en mag vragen.
Ook de fameuze gebroeders Timmer konden deze keer niet helemaal hun stekkie vinden want ze vingen gerust wel genoeg vis, maar deze waren te vaak onder de maat.
Bij terugkomst op ’t Kuitje werden we verrast met een mobiele snertkraam. Ingrid Onderwater, vrouw van bestuurslid Leo, zorgde voor een kop heerlijke snert en roggebrood met spek die zelfs gesponsord bleek door de enige echte dorpsslager die we rijk zijn, Sander Duin. Een woord van dank aan zowel Ingrid als Sander zijn zeker op zijn plaats! 
Nadat de snert, die gloeiend heet was (menigeen verbrande zijn b.k), was genuttigd toog het gezelschap naar café De Brug om daar de prijsuitreiking te laten plaatsvinden.
Ook was er nog een kleine verloting, een mooie Daiwa Gold zeemolen werd verloot en, ik zou bijna zeggen natuurlijk, gewonnen door Ernst Lispet. Wat heb die man een mazzel. Alles wat hij gewonnen heeft met loterijen overstijgt volgens mij zelfs het aantal wedstrijdprijzen dat hij won. Maar het is hem uiteraard van harte gegund.
Deze wedstrijd was de laatste wedstrijd van 2016. We starten de cyclus weer op vanaf de voorjaarswedstrijd 2017 die al gepland staat en waarvan je de datum kunt vinden op de site.
Ik hoop dat we kunnen rekenen op veel deelnemers. Dat maakt het voor een ieder (de deelnemers en de organisatoren) veel leuker om er deel van uit te maken.
Ik wens jullie nog veel visplezier deze winter. Er is nog plek om mee te gaan met de korte wrakkentocht, zie boekje en de site, dus wil je mee? Geef je op. Daarnaast is de schar in mooi formaat gearriveerd en groeien de wijtingen naar de juiste lengte. Misschien is er op de stenen in het NIOZ haventje straks nog gul te pakken of is het zulk mooi weer dat de wrakken te bevaren zijn. Nog niet heel lang terug was de stoere schipper Dotinga regelmatig op de wrakken te vinden, maar daar hoor ik op dit moment niets over. Misschien de komende periode? Ik hoop het.
Dank aan iedereen die de wedstrijden mogelijk maakten en aan hen die meededen. Ben je te vissen geweest? Post een berichtje op de site!!
 
Ik ga je zien!!!!!!
 
De Zeearend
 
Einduitslag:
 
 Bootnr  Schipper Vismaat  Gewicht in gram
K362 Ton Hazenack Dirk Drenth 4003
K353 Ab Tot Theo van Ewijk 2999
K381 Albert Winkel Henk Flier 2970
P078 Sjaak van der Bliek Nico Drost 2948
K122 Rens de Jong Jan Oltmans 2816
K325 Marcel Wiggers Leo Onderwater 2765
K800 Ernst Lispet Marco Flier 2444
P020 Harry Timmer Kees Timmer 1831
K576 Peter Frohlich Dirk Immers 878