Ankervissen.

 

Wrakvissen is een bezigheid wat geen men extra voorbereidingen en vaardigheden voor nodig heeft om het uit te oefenen. Iedereen kan het. Wat heb je nodig: een stevige, niet al te lange boothengel voorzien van een reel of molen waarop een lijndikte van 50 honderdste nylon of een gevlochten lijn van 30 honderdste bevindt, een aantal loden van ±300 gram en aaslijnen zelf gemaakt of gekocht( deze zijn ook altijd aan boord van het schip te koop)

’s Morgens vroeg stap je aan boord van de charterboot, je hebt al van te voren aas gekocht (zeepieren) ofje gaat ze ter plaatse kopen (op de kade bij Den Helder is ‘s morgens vroegpierenhandelaar Rotgans aanwezig om je van het nodige aas te voorzien ). Eenmaal los van de kade gaat de bootnaar het eerste wrak dit duurt twee tot twee en half uur waarna de schipper het sein geeft dat je het lood (±300 gram) met daarboven de aaslijnen kunt laten zakken , en nu maar afwachten totdat de vissen ( voornamelijk gul en steenbolk) je aas in de gaten krijgen, mocht je een aanbeet krijgen is het omhoog draaien van de vis(sen) een spannende bezigheid, hoe groot zou hij of zij wel zijn, zoniet is het wachten dat de schipper het sein geeft om op te halen om op te varen voor een volgende drift . Indien de vangst van vis na een drietal driften uitblijftwordt er naar het volgende wrak gevaren ofwe daar meer succes hebben is dan maar de vraag, het blijft vissen.

Het ankervissen met een grote boot is voor vele onbekend, allereerst de hengel, deze heeft eenlengte van rond de

3 meter,voorzien van een molen met een lijndikte van 35 honderdste en een voorslag van 50 honderdste indien je met gevlochten lijn vist kan de hoofdlijn 20 honderdste zijn. De aaslijnen zijn voorzien van drie haken met stalen of plastic afhouders, voorzien van haak nr. 1/0 of2/0., als lood gebruikt men ankerlood vantussen de 200 gram en 250 gram. Het aas wat men gebruikt is voornamelijk zeepieren maar messchelpen zijn ook heel goed bruikbaar. Allereerst eenmaal van de kade vaart de bootnu naar een plaats waar men vis verwacht dit duurt een uur of twee, eenmaal op de plaats aangekomen wordt het ankerneergelaten, waarna de boot op de stroom richting gaat liggen. Nu gaan we vissen op alle soorten vissen die er op dat moment te verwachten zijn in de meeste gevallen platvis (schar) en wijting. De plaats op de boot is bepalend hoe men het aas aanbied aan de vissen, diegene die voorop de boot staan werpen ook naar voren, dus richting het anker, en aan de zijkant van de bootzijdelinks gooien, indien mogelijk iets naar voren of naar achteren, maar ga een ander niet hinderen.Als het lood eenmaal de bodem heeft bereikt geef je zeker nog een tien oftwintig tal meters lijn om het aas zogoed mogelijk aan te bieden, en nu maar afwachten op een aanbeet. Na enige tijdmerk je bepaalde vissers wel vis vangen en jij niet, ga kijken of vragen hoe ze vissen, en ga ook dan op deze wijze vissen. Nu is het ook weer dat bepaalde plaatsen van de boot beter zijn, zelf is het mogelijk dat ze aan bakboord volop vis vangen en aan stuur boord bijna geen visje binnenkomt, wacht rustig af als het tij gaat keren zie je het omgekeerde gebeuren.

Veel succes.K- 122