Schoonspuiten Trailerhelling ‘t Kuitje 4 februari 2023

De trailerhelling van ‘t Kuitje bleek weer flink te zijn aangeslibt. Er lag een beste bult prut en het was dus tijd om de koppen bij elkaar en de handen uit de mouwen te steken. In dit geval waren dat de mouwen van Gijs de Graaf, Boudewijn Winterink en Marc Langbroek. De getijdentabel van Rijkswaterstaat beloofde voor zaterdag 4 februari (één dag vóór Volle Maan) om 12:47 uur een laagwater van -73 cm onder NAP. Een mooie gelegenheid om de helling schoon te spuiten. Volgens de daadwerkelijke metingen (op de locatie van het NIOZ) liep er overigens nog méér weg en was het water om 13:30 uur gezakt tot bijna 1 meter onder NAP. Mooi, want dat betekende dat zelfs de stuitplanken aan het einde van de helling konden worden schoongespoten.

Goed gereedschap is het halve werk.

Het was wel even wennen voor Marc en Gijs. Zo’n spuit was toch wel wat groter en krachtiger dan de uitrusting die zij normaliter in handen hebben.

Om te beginnen werd er een geul door de slib-berg gespoten.

Toen die geul er eenmaal was, kwam er schot in.

Na anderhalf uur buffelen was de klus geklaard. foto De helling ligt nu weer tiptop op u te wachten! Ja, er zijn die middag behoorlijk wat kubieke meters slib weggespoten. Maar niet alles ging terug de Waddenzee in: er bleven ook héél wat spetters achter op secretaris Marc.