Baglimit Zeehengelsport

05 mei 2013 15:13 - 21 dec 2013 09:16 #1 door Anoniem
Baglimit Zeehengelsport werd gestart door Anoniem
De politiek heeft geen bezwaar tegen een baglimit voor de zeesportvisserij. Die moet de illegale verkoop van zeevis door niet-beroepsvissers tegengaan. Momenteel werkt het ministerie van Economische Zaken een regeling uit die voor de zomer van kracht zal worden.


De illegale verkoop van vis door niet-beroepsvissers staat al langer op de politieke agenda. Twee jaar geleden al overwoog toenmalig staatssecretaris Bleker de sportvisserij op zee een baglimit (een wettelijke regel die bepaalt hoeveel vis je per dag mag behouden voor eigen consumptie) op te leggen. Op aandringen van Sportvisserij Nederland is er toen eerst onderzoek gedaan naar de omvang van de illegale verkoop van vis.


Intensief overleg
Naar aanleiding van het rapport van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit dat in april 2012 uitkwam, is door de verschillende partijen intensief overleg gevoerd. Daarin heeft Sportvisserij Nederland duidelijk aangegeven dat een sportvisser geen vis verkoopt: wie vis wil verkopen, moet beroepsvisser worden.

Daarnaast stelt de sportvisserijsector dat het rapport de omvang van de illegale handel niet in beeld brengt, uitsluitend een baglimit invoeren disproportioneel is en de stroperij niet zal terugdringen, en bestrijding van illegale handel alleen succesvol is als je de gehele keten (visserijsector, handel en horeca) aanpakt. Ook met politiek Den Haag is veelvuldig overleg geweest over dit onderwerp.


Maximum 20 KG
Ondanks de voorstellen vanuit de sportvisserijsector voor een pilot van twee jaar met meer controle (door BOA ’s van Sportvisserij Zuidwest Nederland en op basis van de nieuwe Europese Controle Verordening), heeft een meerderheid van de Tweede Kamer geen bezwaar meer tegen het invoeren van een bag limit.

Het voorstel is om een maximum van 20 kilo kabeljauw en/of zeebaars per vistrip per persoon in te stellen, met een maximum van 25 vissen. Deze mogen niet zijn gefileerd of ontdaan van kop, alleen van de ingewanden. Heb je minder dan 25 vissen maar is het gewicht 20 kg, dan mag wat daarboven wordt gevangen niet mee worden genomen.98% buiten schot
In de besluitvorming van de Tweede Kamer heeft meegewogen dat 98% van de sportvissers op zee nooit dit maximum vangt en dus niet zal worden beperkt door deze maatregel. Bovendien is men van mening dat 20 kilo zeebaars en/of kabeljauw voldoende is voor eigen gebruik – waarom zou een sportvisser meer vis mee willen nemen? Ook vanuit ethische overwegingen komt er in de samenleving steeds minder begrip voor het ongelimiteerd wegvangen van vis door zowel sport- als beroepsvissers.

De politiek en de overheid zijn ervan van overtuigd dat de baglimit samen met intensivering van de handhaving de illegale verkoop zal terugdringen.


Proces volgen
Sportvisserij Nederland zal de besluitvorming en de ontwikkelingen rondom de illegale verkoop van vis nauwlettend volgen. Baglimit of niet: sportvissers vissen niet voor de verkoop. Ook binnen die 20 kg mag geen enkel visje worden verkocht. Wie dit toch doet, is een illegale beroepsvisser.


Bron: Sportvisserij Nederland

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

29 mei 2013 05:17 - 29 mei 2013 05:19 #2 door RR
Beantwoord door RR in topic Re: Baglimit Zeehengelsport
De Baglimiet zal op 1 juni 2013 ingaan en geldt voor kabeljauw en zeebaars.

Men mag dan per persoon 20 kg of max 25 stuks gestript (dus niet gefileerd) met de kop

eraan aan boord hebben.

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

27 juni 2013 09:03 #3 door Bestuur
Beantwoord door Bestuur in topic Re: Baglimit Zeehengelsport
Beste allemaal, De bag limiet voor kabeljauw en zeebaars is een feit.
www.sportvisserijnederland.nl/sportvisse...juni_van_kracht.html

klik op de link of zoek op google met bag limiet 1 juni.
Zie ook de bijlage uit de staatscourant.
Overtreding wordt gezien als een economisch delict, je bent dan een crimineel. De straffen liegen er niet om, zie hiervoor hoofdstuk 4 uit de bijlage.

Bestuur zeevisvereniging 't Kuitje

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Gemaakt door Kunena